Bula imobiliara

Lumea intreaga se uita spre China pentru a pune umarul la salvarea economiei globale, pandita de pericolul unei noi recesiuni. Insa cea de-a doua economie a lumii, care a avansat cu o viteza uimitoare, are la randul ei probleme.

Una dintre ele e uriasa bula imobiliara, care sta sa faca implozie. Dupa ce ani la rand investitorii au tot construit, vanzand case pe sume uriase, astazi s-au trezit cu orase intregi goale, pentru ca oamenii nu mai au bani sa cumpere apartamente.
Disperati, agentii imobiliari vin cu oferte care de care mai tentante. Degeaba, insa. In China,numarul localitatilor-fantoma, in care rareori vezi oameni pe strada, e tot mai mare.
Kangbashi e unul dintre orasele noi, stralucitoare ale Chinei. Un monument ridicat in scopuri propagandistice, pentru a arata prosperitatea de care se bucura acum poporul chinez. Cu o biblioteca publica de 8 etaje, un teatru imens si nenumarate cladiri asemanatoare celor occidentale.
Problema e insa ca acest oras nu prea are…  locuitori. A fost gandit pentru un milion de persoane, dar abia numara 20.000. Singurii trecatori par sa fie maturatorii.
Intr-o tara supra-aglomerata cum e China, pustietatea acestei localitati pare inexplicabila. Si totusi, explicatiile sunt simple: nu exista industrie, deci niciun motiv real pentru a te muta aici. Kangbashi e expresia perfecta a bulei imobiliare care a crescut in China, incurajata de frenezia investitorilor in vremuri ceva mai prospere.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s