BNR confirma dezastrul imobiliar

Pe 13 august intrebam cat din recesiunea actuala a Romaniei a fost generata de sectorul imobiliar. Din raportul de stabilitate financiara, aflam raspunsul de la BNR: foarte mult.

  • Sectoarele constructiilor si imobiliar cumulau 30 la suta din volumul total al creditelor restructurate, urmate de turism si comert (aproximativ 25 la suta). Din punct de vedere al valorii medii a unui credit restructurat, cele mai ridicate valori se inregistreaza pentru creditele restructurate din sectorul imobiliar.
  • Sectorul imobiliar are o contributie relativ modesta la valoarea adaugata creata de catre companii (3 la suta, iunie 2009), insa detine 13 la suta din activele totale (iunie 2009). Un risc ridicat provine din nivelul datoriei externe, care reprezinta peste 35 la suta din totalul datoriei externe private a Romaniei (iunie 2010). Mai mult, aproximativ o treime din datoria externa pe termen scurt provine din acest sector (iunie 2010). De asemenea, expunerea bancilor autohtone pe acest sector este relativ mare (peste 14 la suta din creditele acordate catre companii, respectiv 14 miliarde lei, iunie 2010 si in crestere de la 9,7 miliarde lei, decembrie 2008).
  • Rolul firmelor din constructii si imobiliare pentru sectorul bancar si economie ar putea fi modest in perioada urmatoare, in lipsa unor proiecte importante de infrastructura.sursa
Reclame

2 gânduri despre &8222;BNR confirma dezastrul imobiliar&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s